Évekkel ezelőtt a Microsoft létrehozott egy remek eszközt annak érdekében, hogy olyan intézmények (iskolák, könyvtárak) is fejfájás mentesen tudják karbantartani az olvasók/diákok folyamatos nyüstölésének kitett számítógépeiket, akik nem engedhetnek meg egy a Windows Server licenszt és az ahhoz értő rendszergazdát. A programot SharedComputer Toolkitnek, később Windows SteadyState-nek hívták.

A SteadyState segítségével egy a számítógéphez kicsit is értő alkalmazott olyan módon zárhatta el az egyszerű felhasználók által használt fiókokat, hogy egy újraindítás folyamán a rendszer mindig az eredeti állapotába álljon vissza. Sajnos azonban, a Windows XP-re, majd Vista-ra is elkészített programot nem fejlesztették tovább. A hivatalos tervek szerint az elképzelés tovább élt volna, immár beépített szolgáltatásként, a Windows 7-ben, de a bétában jelen lévő “vendég mód” kikerült a végleges változatból. A Microsoft, talán a különböző fórumokon is megjelenő elégedetlenkedő hangok hatására, közzétett egy dokumentumot, amiben azt próbálta bemutatni, hogy a SteadyState funkcióit milyen módon tudja a “regedit” és a “group policy editor” helyettesíteni. A mellett, azonban  hogy az ott közölt  megoldások már messze túlmutattak egy átlagos számítógép használó tudásán, nem nyújtottak 100%-os megoldást sem, így úgy tűnt, hogy a korábbi lelkes SteadyState felhasználók véglegesen ingyenes alternatíva nélkül maradtak.

Hosszú keresgélés után azonban sikerült ráakadjak egy alternatív megoldásra, aminél ha eltekintünk pár, a rendszer működési módjából fakadó negatívumtól, remekül megállja a helyét éles környezetben is. Ez a WIOSKI.

A WIOSKI egy finn programozó által készített telepítőkészlet, aminek segítségével Windows 7, vagy Windows 8 rendszerünket egy olyan virtuális meghajtóról futtatjuk, ami minden újraindítás után visszaáll az eredeti állapotára. Hasonlóan, mint a SteadyState “Protect the Hard Disk” funkciója, a C: meghajtón történő bárminemű változtatás itt is csak a következő újraindításig él. A program mögött a Microsoft VHD (Virtual Hard Disk) technológiája áll. Természetesen egy kompetens rendszergazda számára ez nem újdonság. Ez a szolgáltatás évek óta része a Windowsoknak. Nagyobb vállalatoknál pedig az így készült rendszerképek a mindennapos működés részét képezik. A WIOSKI érdeme azonban, hogy ezt egy olyan könnyen kezelhető keretbe szervezi, aminek a segítségével egy egyszerű halandó is képes önmagát frissítő Windowst telepíteni.

A WIOSKI telepítési folyamata.

Maga a telepítési folyamat rém egyszerű, csak követni kell a WIOSKI oldalán lévő pár soros utasítást, ami alatt elkészítjük a telepítő csomagot. Pen Drive esetén csak egy angol nyelvű Windows 7 Enterprise / Ultimate, vagy Windows 8 Professional / Enterprise telepítő DVD-re, illetve a WIOSKI fájlokra, DVD telepítés esetén pedig még egy ADK (Windows Assessment and Deployment Kit) nevű ingyenes Microsoft programra lesz szükség. Fontos, hogy a program CSAK angol nyelvű telepítőkészlettel működik együtt, illetve, hogy Windows 8 esetén még nem támogatja a 8.1-es frissítést már eredetileg is tartalmazó rendszereket (frissíteni később természetesen lehet). A nyelvi megkötés nem okoz gondot, hiszen már a hetesen is bármilyen nyelvi csomagot felrakhattunk az eredetileg telepített mellé, a 8.1-es támogatását pedig a fejlesztő a közeljövőben ígéri.

A telepítést követően a számítógép úgynevezett “Maintanance mode”-ba, azaz karbantartási üzemmódban indul újra. Minden változtatás, beleértve a frissítéseket is, végelegesen megmarad. Ha már belaktuk a rendszert és szeretnénk hibernálni az aktuális állapotot, úgy nem kell mást tennünk, mind rendszergazdai üzemmódban elindítanunk egy, az asztalra kitett batch fájlt, ami a  “ChangeToKioskMode” nevet viseli. Az automatikus  újraindulást követően minden változtatás elveszik egészen addig, amíg rá nem kattintunk a “ChangeToMaintenanceMode” ikonra.

Fontos, hogy lássuk az eredeti SteadyState és a WIOSKI között lévő alapvető különbséget. A WIOSKI esetén ugyanis, egy újraindítást követően minden, tehát nem csak az átállított háttér, vagy a letörölt parancsikon, hanem az utolsó .inf, vagy .txt fájl is visszaáll az eredeti állapotára. Ezért gondoskodni kell arról, hogy kikapcsoljunk a feltelepített programoknak és magának a Windowsnak is a frissítési funkcióit. Ha ugyanis erre nem figyelünk, a folyamatos frissítések keresése és azok háttérben való telepítése teljesen lefoglalja majd az adott gép erőforrásait. Kiemelten ügyeljünk a következőkre:

A beépített elemek (ezeket a WIOSKI már kikapcsolta, de a kezdeti telepítgetés idejére, pl. a Windows Update-et érdemes visszakapcsolni):
– Windows Update
– Windows Defender (se erre, se vírusirtóra nem lesz szükség, a definíciós adatbázisuk egy hét alatt amúgy is elavulttá válik)
– Rendszer visszaállítás

illetve:
– Adobe Acrobat Reader
– JAVA (A JAVA automatikus frissítésének kikapcsolásánál egy kis trükkre van szükség. Ahhoz, ugyanis, hogy a beállítás véglegesen megmaradjon rendszergazdai üzemmódban kell futtatni az (x64 esetén) “c:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin\” mappában lévő “javacpl.exe” programot.)

A WIOSKI nem az egyedüli olyan programcsomag, ami a SteadyState kiváltására VHD fájlokkal operál, azonban tapasztalatom szerint a legkönnyebben használható. Ajánlom még:

Windows 7 SteadyState solution simplified
Steadier state

Talán a legalapvetőbb különbség, hogy míg a WIOSKI normál és karbantartási módja között egy rendszergazdai jogosultsághoz kötött parancsikonnal válthatunk, addig e két megoldás a gép elindítását követően (“boot menu”) enged minket választani. Ez utóbbi azonban azt is okozhatja, hogy egy-egy kíváncsi diák nem a megfelelő menüpontot választja és az általa eszközölt módosítások immár véglegesen megmaradnak.

Végezetül egy hasznos segédprogram, amivel a nem használt meghajtókat elrejthetjük a kíváncsi szemek elől. A No Drive csak látszólag kapcsolja le a merevlemezeket. Azok csak az intézőből tűnnek el, a rajta lévő programokat még elindíthatjuk és hivatkozni is lehet rájuk.

 

FRISSÍTÉS:
Telepítést követően a Wioski által létrehozott fiókok jelszavai egy idő múlva lejárnak. Érdemes az adott felhasználóneveknél “A jelszó soha nem jár le” opciót bekapcsolni.