090125-01 A főiskolai / egyetemi módszertan órák egyik legnagyobb hiányossága, hogy nem veszi figyelembe azt az alapvető tényt, hogy a tanár és tanulók gyakran nincsenek azonos állásponton arról, hogy hogyan és milyen körülmények között kellene eltölteni az előttük álló 45 percet.

Különösen sok problémát tud ez okozni akkor, ha az érintett óra egy számítástechnika teremben, vagy egy gépekkel felszerelt nyelvi laborban kap helyet, ahol a tanár – az XXI. század szelleméhez méltóan – az órai feladatokat nem fénymásolaton, hanem számítógépes formátumban adja ki. Az ilyen típusú órák unalomig ismételt mondatait a “nem, nem Internetezhetsz”, “csukd be azt az ablakot”, “lépj ki a Messengerből” valószínűleg minden gyakorló tanár ismeri már.

A következőkben néhány olyan programról lesz szó, amelyek ingyenesen beszerezhetőek és az elmúlt években nagy szolgálatot tettek az óráimon.

Microsoft SteadyState

Kevesen tudják, de a Microsoft a Windows és az Office mellett090125-02 rengeteg ingyenes kiegészítő programot is biztosít a felhasználóinak. A SteadyState talán az egyik leghasznosabb közülük. Segítségével nem kell különböző hókusz-pókuszokat ismerő rendszergazdának lennünk ahhoz, hogy részletekbe menően meghatározhassuk, hogy a gépet használó mit csinálhat vagy mit nem. 1-2 kattintás és az általunk kiválasztott fiókba belépő diák már nem csak új programot nem fog tudni feltelepíteni, de a SteadyState a gép újraindítását követően mindent visszaállít az eredeti helyzetbe – így lőttek a sebtében beállított vicces háttérképeknek is. Természetesen ezeken felül a program rengeteg másra is képes. A funkciók közös pontja, hogy mindet egyszerűen egy átlátható kezelőfelület segítségével néhány doboz kipipálásával aktiválhatjuk. Bár a program régi változata, ami még a Shared Computer Toolkit néven futott, csak Windows XP-vel működött, az új 2.5-ös verziószámú SteadyState-et már Vistára is feltelepíthetjük.

Windows XP PowerToys / TweakUI

A SteadyState hasznos kiegészítője lehet a sokak által 090125-03ismert és használt TweakUI, ami a Microsoft PowerToys programcsomag része. Ezzel a programmal pár olyan funkciót is elérhetünk amit a SteadyState is tartalmaz illetve párat amit nem. (pl. automatikus bejelentkezés, vagy “nevezetes mappák” (mint pl: Dokumentumok, Asztal) máshová helyezése.

Ha pl. a Dokumentumokat egy központi gépen lévő mappára állítjuk be, illetve a SteadyState-el letiltunk minden más helyi mappát és meghajtót a diákok csak erre az egy helyre menthetnek aminek a tartalmát már sokkal könnyebben kézben lehet tartani. Szintén hasonló megoldás ha az Asztal ikonjainak a mappáját is egy helyre irányítjuk. Így a megosztani szándékozott linket, vagy fájlt az Asztal közös mappájára húzva minden diákunk monitorán egyszerre jeleníthetjük meg. A TweakUI szinte minden Windows-ra elérhető, sajnos Vistára egyenlőre még nem.

 

VNCViewer / VNCThumbnail Viewer

A VNC talán még a PowerToys programcsomagnál is elterjedtebb. Több változata létezik, de az alapszolgáltatás (távvezérlés) ingyenesen is hozzáférhető. 090125-04 Feltelepítés után pont ezt a fő funkciót célszerű kikapcsolni. Úgy gondolom több bajt okoz ha bele tudok folyni a diákok munkájába, mint amennyi hasznot hoz. Bőven elég ha látom mit csinál, az egér irányításáért folyó harc csak időt vesz el. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a tanulók nagyon hamar rájönnek: nincsen értelme FreeMailezni, vagy a Messengeren beszélgetni, mert nem tudni, hogy éppen kinek a monitora látszik a tanári számítógépen.

Ha a program aktív, azt a gép jobb alsó sarkában egy jellegzetes VNC feliratú ikon jelzi. Mivel az ikonon keresztül minden beállítást össze lehet keverni, érdemes kicsit belenyúlni a gép lelkébe (registry, nem olyan ördöngös, mint ahogyan hangzik), hogy ezeket a funkciókat letiltsuk. Jó hír a gépekhez kevésbé értőknek, hogy a SteadyState használata ezen is segít. Mivel a lekorlátozott felhasználói fiókoknál az óra mellett semmilyen ikon nem látható így azokon változtatásokat sem lehet végrehajtani.

A VNC Thumbnail viewer viszonylag új szerzemény, de remek kiegészítő program, amit remélhetőleg a szerzője a jövőben még továbbfejleszt. Segítségével egyszerre követhetjük nyomon az összes figyelt gép monitorát, kinagyítva az éppen minket érdeklőt.

RealVNC letöltés:
http://www.realvnc.com/products/download.html
 
RealVNC leírás (+ registry):
http://www.realvnc.com/products/free/4.1/winvnc.html
 
VNC Thumbnail viewer, leírás és letöltés:
http://thetechnologyteacher.wordpress.com/vncthumbnailviewer/

 

PowerOff

090125-05 Talán az egyik legbosszantóbb ha egy tökéletesen bekonfigurált és beszabályozott gépet azért nem tudunk használni, mert néhány vicces kedvű felhasználó, talán a virtuális tér korlátozásai miatt is, fizikailag belepiszkál.

Ez sajnos nálunk gyakori hiba volt, így megoldás után kellett nézni, aminek a végén az összes számítógép dobozt fiókba zártuk. Mivel így a bekapcsoló gomb is elérhetetlen lett a manapság általános szolgáltatásnak mondható Wake-On-Lan segítségével a tanári gépről indítjuk el a gépeket. A PowerOff nem csak ebben, hanem a kikapcsolásban is segít. Mivel nem csak ablakból, hanem parancssorból is vezérelhető, így egy kötegelt fájlal (batch – .bat kiterjesztés)  az összes gépet le tudom állítani egyetlen egérkattintással.

Letöltés és leírás:
http://users.telenet.be/jbosman/poweroff/poweroff.htm
 
Wake-On-Lan, nagyon hasznos és mindenre kiterjedő leírás magyarul:
http://winportal.net/?id=19

 

Összefoglalva:

Természetesen a piacon kapható kész megoldás is, kellő pénzért cégek kulcsrakész, könnyebben használható egységes megoldásokat is árulnak. Gyakran azonban az iskoláknak nincsen arra pénze, hogy ilyen, a tanári kar kisebb részét érintő programcsomagra beruházzanak. Ezért is tartottam fontosnak, hogy megmutassam: kis keresgéléssel és munkával pénz nélkül is használható rendszer alakítható ki.