iTalcHatalmas iskola lévén, ahol rengeteg diák tanul, gyakran előfordul, hogy egy-egy tanár olyan szaktanteremben találja magát a csoportjával, ami a saját órájától idegen. Így van szerencsém idén heti több alkalommal is nyelv órát tartani a kémia laborban, vagy a számítástechnika termek valamelyikében. Persze minden rosszban van valami jó. Például, hogy nemrégiben közelebbről is szemügyre vehettem az iTalc nevű, az interneten fejlesztett, távmenedzselő programot, amit a rendszergazda telepített fel az egyik informatikai tanteremben és amit természetesen rögtön ki kellett próbáljak a nyelvi labor számítógépein is. Maga a program egy igazi kincs és bár ez sem jelent gyógyírt minden problémára (a hiányosságokról később bővebben), azért jól illeszkedik az egyik első bejegyzésemben felsorolt ingyenes segédprogramok listájába.

iTalcAz iTalc tulajdonképpen egy extra képességekkel és könnyen kezelhető felülettel kiegészített VNC program. A telepítést követően (ami ha nem is annyira egyszerű, de egy közepes számítástechnika tudással hamar elvégezhető művelet) a már megismert RealVNC-hez hasonlóan bepillantást enged a diákok számítógépeién folyó munkába. Itt rögtön felfigyelhetünk két olyan funkcióra is, ami az alap VNC-ből hiányzott: kis ablakokban (amelyeket tetszés szerint pakolhatunk ide-oda) egyszerre láthatjuk minden diák monitorának tartalmát, illetve a miniatúrákra kattintva lehetőségünk van arra is, hogy átvegyük az adott gép felett az irányítást. Mivel a távoli kontrol itt nem vagy-vagy alapon működik, mint a RealVNC-nél, ahol ezt a változtatást a kliens oldalon kellett elvégezni, hanem egy plusz parancsgomb közbeiktatásával, ezért ezt sokkal jobb és gyakorlatiasabb megoldásnak tartom. Így ugyanis nem elég egy félrekattintás a képernyőn a kontrol átvételére és ezzel az ott zajló munka megzavarására (talán ez utóbbi elhanyagolható problémának hangozhat, de egy _nem_ informatikusok használta terem, mint a nyelvi labor esetében, igenis komoly gubancokat okozhat).

Az iTalc igazi előnye azonban nem ebben rejlik, ennél sokkal, de sokkal többre képes…

A parancs kiadva...Úgy gondolom mindenki, aki tartott már számítógépekre alapozott órát, ismeri azt a jelenséget, mikor a gépek már minden tanuló előtt rendben működnek és a tanár éppen hozzákezdene a feladat kiadásához és a magyarázathoz, de a diákok valami Pavlovi reflexnek engedelmeskedve a bekapcsolt PC-k előtt transzba esve inkább meredten bámulják a monitort és szinte már automatikusan hívják be az iWiW, vagy a MyVIP kezdőlapját, ahelyett, hogy a tanárra...és az eredmény. figyelnének. Az iTalc-al azonban ennek vége :-)! Minden gép monitorát külön külön, vagy akár az összest is egy kattintással lezárhatjuk. A parancs kiadása után a képernyőkön csak egy nagy lakat lesz látható, amit csak és kizárólag a tanár oldhat fel a tanári gépen keresztül.

Egyedülálló funkció még az úgynevezett DEMO mód. Ilyenkor egy egy gépre külön külön, vagy akár az összesre egyszerre átvihetjük a tanár gép monitorának képét. Hasznos ha éppen mutatni szeretnénk valamit, de nem áll rendelkezésünkre projektor.Egy kattintással átvihető a tanári gép képe a diákokéra.

Szintén a regulázást szolgálhatja az üzenetküldési funkció is, ami csak úgy mint a zárlat és a DEMO mód, vonatkozhat egy gépre, vagy akár az összesre is egyszerre.

Ezek mellett más hasznos funkciókat is beleraktak a programba. Úgy mint például a gépek központi leállítása, vagy elindítása (hasonlóan a régebben már bemutatott PowerOff programhoz), a diák gépek tantermek szerinti csoportosítása, távoli program indítás, vagy a felhasználók a tanári gépről való ki és bejelentkeztetése.

Igaz, vannak még fájóan hiányzó dolgok is. Továbbra sem leszünk képesek megszűrni a diákok hálózati aktivitását, illetve a számítógépes tevékenységét (tehát nem tudjuk letiltani, az aktuális feladatnak megfelelően, bizonyos programok vagy weblapok megnyitását). Ezekre sajnos továbbra is csak a pénzes szoftverek nyújthatnak biztos megoldást. Talán egy következő verzióban…

…és ezzel el is érkeztünk az igazi feketeleveshez.
Mint minden az internetes közösségek által futtatott projektnek az iTalcnak is megvan az a hátránya, hogy kellően nagyszámú lelkes programozó hiányában a fejlesztés az egyik pillanatról a másikra leállhat. Úgy tűnik, hogy erre itt is megvan az esély. Az utolsó frissítés ugyanis több mint egy éves. Ennél is nagyobb baj, hogy a támogatott operációs rendszerek listájából a mai napig hiányzik a Vista, holott az új gépek már a Vista alapokon nyugvó Windows 7-el érkeznek. Szerencsére nincsen minden veszve, mert kis kerülőúttal az újabb rendszerekkel sem lesz egyenlőre gondunk, de az ilyen “buherálások” tovább nehezítik a VNC-nél már így is bonyolultabb telepítési és beállítási folyamatot.

Összegzésképpen, a hibákat és a hiányosságokat leszámítva és az iTalcot kombinálva a nagysikerű Windows SteadyState-el, egy fantasztikusan jól kezelhető osztálytermet kaphatunk, ahol öröm dolgozni, mert végre tényleg a gépek lesznek értünk és nem fordítva. 🙂

(Frissítés – 2010.03.26: pár napja, szinte két évnyi kihagyás után, felkerült a honlapra egy újabb iTalc verzió, talán korai volt még temetni a projektet!)

 

A program weblapja:
http://italc.sourceforge.net/home.php

Ajánlott olvasmány a már említett “Ingyenes segédprogramok az oktatásért” bejegyzésem:
http://bacsomarton.spaces.live.com/blog/cns!B9EFA8FBCF4DCDE1!1450.entry