OptiVote Egy IKT-s továbbképzés alkalmával az előadó megismertetett minket az OptiVote feleltető berendezéseivel. Az ilyen rendszerek lényege, hogy a diák egy távirányítóra hasonlító szerkezetet a kezében tartva, a padból válaszolhat a táblára kivetített feleletválasztós feladatokra. Ezen felül “Legyen Ön is Milliomos” szerűen szavazhat a felvillanó kérdések helyes megoldásaira. Sajnos az az iskola, aki ilyen eszközöket adna egy egy nyelvi csoportjának a kezébe mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. A 16 darabos szett ára több mint 350 ezer forintba kerül, míg a 24-es szettért, pár ezer forint híján, majd félmilliót kérnek.

Ez rengeteg pénz, egy ilyen izgalmas, mégis erősen limitált felhasználási lehetőségekkel bíró eszközért. Szerencsére van más megoldás is azoknak a tanároknak a számára, akik szavazóst játszanának egy nyelvórán. Igaz, a rendszer nem hibátlan, de legalább ingyenes. Vote - 01[10]Nem kell más, csak egy számítástechnika terem, pár egyszínű képfájl és a már bemutatott iTalc nevű program, aminek nemrégiben jelent meg egy új verziója (remélhetőleg már teljes értékű Vista és 7-es kompatibilitással).

Vote - 03[5] Ezt a feladatot pát hete találtam ki. Az alapja tulajdonképpen nagyon egyszerű. A diákok a bekapcsolt gépek előtt ülve, az eldöntendő kérdésekre különböző színű képfájlok megnyitásával válaszolhatnak. A teljes képernyőt betöltő, egyszínű képek aztán megjelennek a tanári monitoron az iTalc rendszerében és úgy világítanak, mintha csak kis lámpácskák lennének. Én a gyakorlatban projektort is használtam, így mindenki láthatta a szavazás eredményét (amihez a kérdéseket is a diákok írták). Persze ennek a megoldásnak a hátulütője, hogy az egymáshoz közel ülök tisztán látják milyen döntést hozott a másik, de talán nem nagy ár ez azért, hogy kacagva fejezzünk be egy nyelvórát. 🙂

A képfájlok letölthetőek innen.