Kiindulási állapot, IKT a gyakorlatban
Az IKT eszközök az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tanórákon és ezzel együtt elengedhetetlen elemei a módszertani továbbképzéseknek is. A mi iskolánkban a legnépszerűbb felhasználási kört a PPT, az internethasználat és persze a filmvetítés jelenti. A tanárok mintegy fél tucatnyi laptopot vihetnek magukkal az órákra, azonban a gépek össze, majd szétszerelése a gyakorlatban rengeteg időt elvesz a 45 percből. Ehhez jön még a szoftverek néha kiszámíthatatlan működése, hogy éppen akkor frissít a rendszer, mikor minden perc számít, vagy, hogy nincsen olyan videolejátszó telepítve, ami kezeli az adott formátumot. Máris ott vagyunk, hogy az ember kétszer is meggondolja, hogy egyáltalán belekezdjen.

Lehetséges megoldás
A fixen szerelt PC drága és elsősorban a jól zárható szaktantermek sajátja volt eddig, azonban a Raspberry Pi 2, Pi 3 végül pedig a Pi 3 B+ megjelenésével annyit erősödtek a kártya pc-k, hogy korlátozottan, de már helyettesíthetik egy hagyományos számítógép alapfunkcióit. A gép kis méretének és alacsony fogyasztásának hála olyan formátumot sikerült kialakítanunk, ami lehetővé tette, hogy egy szettet immár véglegesen felszereljük egy tanteremben. A próbaterem kialakításához, majd azt követően még 5 terem felszereléséhez az iskolai alapítványhoz fordultunk segítségért, akik láttak fantáziát az ötletben és finanszírozták a kísérletet. Az eredmény: az év végére az érintett osztályokban több mint 80%-al esett vissza a laptophasználat. Olyan kolléga is akadt, aki az idei tanévtől már úgy kérte a beosztását, hogy a lehető legtöbb óráját tarthassa málna pc-vel szerelt teremben. Látva a projekt sikerét az iskola fenntartója is a zsebébe nyúlt, amihez hozzájött még a MálnaPC.hu támogatása, így idén a második félévet már 17 teljesen felszerelt teremmel kezdhettük meg.

Előnyök egy PC-vel szemben
– alacsony fogyasztás
– egyszerű karbantartás
– gyors boot idő
– jó ár / teljesítmény
– a pedagógus oldaláról semmilyen szerelést nem igényel.

Bár nem veheti fel a versenyt egy hagyományos számítógéppel, a már említett funkciók (film, ppt, internet) esetén nem érezhető számottevő különbség a teljesítményben. Sőt, a gépen futó Raspbian operációs rendszer 30 másodperc alatt teljesen munkára kész amit még egy SSD-vel szerelt PC is megirigyelhet. Újraindításra azonban csak ritkán van szükség. A 2 watt körüli átlagos fogyasztás azt jelenti, hogy akár 0-24-ben működhet a gép. Mozgó alkatrészek hiányában pedig a fizikai meghibásodás valószínűségé alacsony. Legrosszabb esetben az SD kártya elhasználódása jöhet szóba, mint hibaforrás, azonban ezeket könnyen és olcsón lehet pótolni. Az ár egyébként a teljes szett esetén is igen kedvező. 1 laptop helyett 2, de akár 3 termet is felszerelhetünk, amiben még egy hangszórópár is benne van. A legfontosabb azonban, hogy a fixen felszerelt gépeknek hála a pedagógus oldaláról semmilyen szerelést nem igényel. Ahogy Steve Jobs mondaná: “It just works!”.

Fizikai kialakítás
WP_20171027_09_46_09_RichA szünetekben is nyitott termek esetén gondoskodni kellett valamilyen fajta fizikai védelemről, ami megvédi a gépet a kíváncsi tekintetek elől és elég hely van bennük, hogy a passzív hűtőbordákkal együtt a Pi-ket folyamatosan 50 fok körüli hőmérsékleten tartsák még a legnagyobb melegben is. Az eredetileg villanyszerelési munkálatok esetén használt dobozok, egy kis testreszabást követően, remek szolgálatot tettek. A kivezetések (USB, Jack, VGA) nem csak azt teszik lehetővé, hogy könnyen csatlakoztassuk a géphez a perifériákat, hanem egy újabb védelmi vonalat jelentenek az alaplap és a külvilág között. Egy elhasználódott USB csatlakozó esetén ugyanis elég magát a hosszabbítót cserélni.

A rendszer egyik központi eleme, a többfunkciós távirányító
WP_20171027_09_57_59_RichEgy nyilvános terminál esetén a legsérülékenyebb pontot minden esetben a WP_20171027_09_58_05_Richperifériák jelentik. A vandál biztos egerek és billentyűzetek igen drágák és sok helyet foglalnak. Kínából azonban több fajta távirányító is rendelhető, amik egyszerre töltik be mindkét funkciót. Az általunk használt T3 AirMouse ~ 3 500 Ft-ba kerül, az egérfunkciót mozgásérzékelőkkel látja el, az iránygombok PPT esetén „presenter” ként viselkednek, a szöveges bevitelt pedig a hátoldalán lévő 42 gombos QWERTY billentyűzet segíti. Annak ellenére, hogy rádiójelekkel kommunikál a Raspberry-vel, tanítható infra adó is van benne, amivel a legtöbb projektort vezérelhetjük.

Szoftverek
Jelenleg a következő szoftverek futnak a gépen: Raspbian Stretch operációs rendszer, Google Chrome böngésző, LibreOffice, GeoGebra, Kodi medialejátszó. Ez utóbbihoz kapcsolódik egy ősrégi PC-ből összerakott médiaszerver, ahová feltöltöttük a könyvtár DVD állományának egy jelentős részét, illetve különböző multimédiás anyagokat. A kábeles, de bizonyos esetekben még a WiFi-s kapcsolat esetén ez azt jelenti, hogy pár kattintással akár HD minőségben nyithatunk meg filmeket, oktaóanyagokat.

A gyakorlat
WP_20180207_14_37_18_RichA tanároknak nincsen más dolguk, mint hogy az óra előtt felvegyék a nagytanáriból az adott teremhez tartozó távirányítót és magukkal vigyék az órára, majd annak a végén ugyan oda visszarakják. Ennek köszönhetően nőtt az ad-hoc IKT használat is az érintett helyeken. Mivel gyakorlatilag 0 előkészületet szükséges a rendszer aktiváláshoz, olyan órákon is megjelenik a számítógéphasználat, ahol eddig nem. Pl.: szóba kerül egy olyan téma, aminek jó lenne utánanézni a neten. A tanár meg akar még valamit mutatni a diákoknak pl. youtube-on, ami nem volt betervezve vagy csak van pár perc az óra végén egy kis játékra. Személy szerint idén kezdtem használni a Kahoot nevű ingyenes kvíz programot, amit a diákok imádnak és remekül fut málna pc-n is. Ideális „cool-down activity”.

Az ár
A teljes szett ára hozzávetőleg 50 000 Ft. Ez gyakorlatilag minden felhasznált eszközt tartalmaz az alaplaptól a hangszórókat tartó konzolokig bezárólag. A táblázatot kétfelé választottam, a mindenképpen kell és a valószínűleg szükséges eszközökre. A költségek jelentősen csökkenthetők, ha több eszközt is külföldről szerzünk be. A távirányító esetén erre kénytelenek is leszünk ugyanis a tudomásom szerint Magyarországon senki sem forgalmazza.

a kötelező elemek:

 

Az eredetileg berakott táblázatot egy online elérhető Excel táblával helyettesítettem, ezt nem csak könnyebb naprakészen tartani, hanem arra is lehetőséget biztosít, hogy az “ajánlatot” személyre szabhassuk.

https://bacsomarton.com/2019/08/25/mlna-pc-multimdis-szett-kalkultor/ 

Végezetül

A tapasztalat azt mutatja, hogy rövid betanítást követően mindenki képes kezelni a rendszert. A legtöbb gondot a távirányító, különösképpen az egér funkció, használata jelenti, de kis gyakorlással az is megszokható. A rendszer a kollégák körében népszerű, ami azon látszik a legjobban, hogy, jelentősen csökkent a laptopokra feliratkozó kollégák száma, de olyan tanár is megbarátkozott a rendszerrel, aki eddig idegenkedett az IKT eszközök használatától.

 WP_20171025_08_54_36_Rich       WP_20171108_08_54_55_Rich

Az elkövetkező pár bejegyzésben a Raspbian testre szabásáról fogok írni.